over mijn werk

Mijn werk heeft grotendeels te maken met mijn fascinatie voor het noordelijk landschap.
Dit noordelijk gevoel begint in Noordholland en op Vlieland en is voorlopig geëindigd op Spitsbergen. De helderheid van het licht, de kleuren, de beweging in de lucht en het water, het zilverige licht boven ’t wad, dat wil ik “vasthouden” en steeds weer ervaren.

Waterland, het donkere silhouet van riet of bloemen, zichtbaar in de weerspiegeling in de sloot. Het contrast van de diepte en donkerte in het water met het lichte van blaadjes of bloemen die daarop drijven. In de winter wordt het riet goud van kleur.

Vlieland: ik teken blaaswier voor de tent. Donker groen met een gouden glinstering.

Noorwegen in de winter: het landschap is overweldigend en uitgestrekt. Lange horizontale lijnen in het witte landschap vormen een uitgesproken contrast met de donkerte van de verticale lijnen van de boomstammen.

Spitsbergen: de eindeloze verte, het blauw van de gletsjers, de helderheid van het licht.

Het werken met silhouetten is bij mij voortgekomen uit mijn werk in gemengde technieken waarbij ik o.a. veel met sjablonen werk. De sjablonen zijn nu de uiteindelijke vorm geworden. In mijn meest recente werken is de kleur weer terug, nu niet op doek maar op een [uitgezaagde] vorm. Het voelt voor mij als een combinatie van mijn eerdere schilderijen, waarbij ik graag kleurrijk te werk ging, en de silhouetten van de laatste tijd.